4 Mart 2012 Pazar

SESSİZ AMERİKALI
Yazar: Graham Greene

Bu kitap bir savaş kitabı. Savaşın anlamsızlığını acımasızlığını insanın yüzüne tokat gibi çarpıyor. Kitabı okumadan önce bilmiyordum, Fransızların dünyada elini atmadığı yer kalmamış, Asya’nın güney batı kısmında da Fransız kuvvetlerinin bulunduğu bir dönem varmış ve bu dönemi anlatıyor kitap. Fransızlar komünist bir general ile savaşıyorlar. İngiliz muhabir ve Amerikalı bir “ne yaptığı belirsiz” ise romanın ana karakterleri arasındalar.  
Benim için iyi bir edebi kitap, sıkmayan bir olay döngüsü yanında insanı ve insana dair şeyleri işleyen kısımların da bulunduğu bir kitaptır. İşte bu kitap bu tanıma çok uyuyor. Savaşı işliyor, yalnızlık korkusunu, insanın zayıflıklarını işliyor.
Kitabın biraz Amerikan düşmanı bir yanı var. Bir fikre safça inanmış, eylemleri insanın yaşama hakkını umursamayan ve dolayısıyla tehdit eden, yaptığı saçmalıkların farkında olmayan Amerikalı karakter üzerinden anlatılıyor bu kısım.
Graham Greene’ nin yaşam öyküsüne bakınca, kitabın ana karakterlerinden biri olarak kendini koyduğunu (veya koymuş olabileceğini) görüyoruz. Yazarın mizah ağırlıklı kitapları da varmış. Bu kitabı yazan birinin ürettiği mizahı merak ettim gerçekten. Çok farklı iki uç, fakat yazara saygınlığı kazandıran ucun bu kitabın ait olduğu taraf olduğunu unutmayalım.
Kitaptan uyarlanarak 1958 ve 2002 de filmler çekilmiş.  Bir kitabın filmi olunca kitaba dair kendi kavrayışımı test etmek ve onamak adına filmini izleme isteği ile doluyorum.
Bisiklet bombaları tarihte yaşanan ilginç bir olaymış gerçekten bunu da bu kitaptan öğrendim. Siz de okuyun, öğrenin madem. Güzel kitap, çabuk da okunuyor, içinize sinerek gidin bir kitapçının rafından alın veya oradan buradan sipariş verin.

1 yorum:

  1. HAKO CİTYMASTER 600 YOL SÜPÜRÜCÜSÜ.
    https://www.youtube.com/watch?v=QCSYiQsELqs
    Doğuş Tekstil ve Temizlik Makinaları Paz.San. ve Tic.Ltd.Şti.

    Adres : Ziya Gökalp Mah. Eski Turgut Özal Cad. No: 29 K:2 İkitelli - Başakşehir / İSTANBUL

    Telefon : 444 0 764

    www.dogustemizlik.com.tr
    www.formula.com.tr
    www.hako.com.tr
    Daha az göster

    YanıtlaSil