4 Mart 2012 Pazar



TİFFANY'DE KAHVALTI
Yazar: Truman Capote
Tiffany’de kahvaltı Truman Capote’nin bir uzun öyküsü. Holly Golightly ismindeki, çok hareketli bir yaşama sahip bir kadın hakkında kitap. Tam “Bir Hollywood aktristi bulalım da filmini çekelim” denilebilecek etki yaratıyor insanda ki zaten yapılmış. Audrey Hepburn oynamış 1961 yılında çekilen filmde. Holly erkekleri parası, şanı şöhreti için kullanan, erkeklerin de ona büyülenmiş gibi davrandığı biri. Kitaptaki her erkek karakter ona aşık, onun peşinde veya onun emrine amade. İyilik ve güzellik timsali değil Holly, gerektiğinde hırsızlık ve fuhuş yapmaktan asla çekinmiyor. Ama bunu yaşadığı zorlu çocukluktan sonra hayatta kalmak için seçtiği bir yol gibi görüyoruz. “Bir zaman kaybı mı olacak?” korkusuyla okumaya başladım kitaba. İlerledikçe ancak iyi bir yazarın elinden çıkabilecek kısımlar gördüm. Güldürdüğü yerler de oldu:
-“Söyle bana sen gerçek bir yazar mısın?”
-“Gerçek bir yazar olmaktan ne anladığına bağlı bu.”
-“Peki öyleyse sevgilim, yazdıklarını kimse alıyor mu?”
Kitaptaki karakterlerden (Holly de dahil olmak üzere) zaman zaman ırkçılığa yaklaşan cümleler duyuyoruz. Hatta Holly’e, ırkçı biri diyebiliriz.  Zencilere ve Çinlilere dayanamadığını belirtiyor. Kitabın filmi de benzer eleştirilerden müzdarip-miş.  Mr. Yunioshi’yi (Holly’nin Japon komuşusu) Japon bile olmayan, rol icabı gözleri abartılı olarak çekik yapılmış, dişlek hale getirilmiş bir Amerikalı aktör oynamış. Duyarlı, aslında yufka yürekli ama kaderin sillesini yediği için sapıtmış Holly her gece apartmanın kapısını gecenin bir vakti Mr. Yunisoshi’yi uyandırırken hiç sıkıntı duymuyor. Mr. Yunioshi de sinirlenip Holly’e bağırıyor haklı olarak. Ben filmi izlemeden bu sahneyi görmüştüm. 1993 yapımlı Dragon: The Bruce Lee isimli Bruce Lee’nin hayatını anlatan filmde Bruce rolündeki karakter, sevgilisiyle sinemaya gider, zaten o vakte kadar ırkçı davranışlara maruz kalmıştır, filmde de karşısına bu sahne çıkar. Çiftin bu sahneyi ve izleyenlerin bu sahneye olan tepkilerini (kahkahalar alkışlar) gördükten sonra tadı kaçar ve filmi terk ederler. Kitabı okuduğunuzda, kitabın filminin zamanında en son kızdırmak isteyeceğiniz kişilerden biri olan Bruce Lee’yi kızdırdığını düşünmeniz kitap adına ilginç bir ayrıntı olacaktır.
Sel Yayıncılık çevirisi 124 sayfa. Gerçekten çok çabuk biten bir kitap, yoğun zamanlarınızda kafa dağıtmak adına kısa kısa okunabilinecek bir kitap Tiffany’de kahvaltı. Bir insanın kitaplığında olmaması için hiçbir neden yok. 

1 yorum:

  1. HAKO CİTYMASTER 600 YOL SÜPÜRÜCÜSÜ.
    https://www.youtube.com/watch?v=QCSYiQsELqs
    Doğuş Tekstil ve Temizlik Makinaları Paz.San. ve Tic.Ltd.Şti.

    Adres : Ziya Gökalp Mah. Eski Turgut Özal Cad. No: 29 K:2 İkitelli - Başakşehir / İSTANBUL

    Telefon : 444 0 764

    www.dogustemizlik.com.tr
    www.formula.com.tr
    www.hako.com.tr
    Daha az göster

    YanıtlaSil